סתיו בחלונות ובלבבי…
החצבים כבר כאן. ממתינים עוד לפני שהגפן החלה להשיר את עליה על המרפסת, עוד לפני שרוחות ספטמבר מבשרות את בוא הסתיו, ולפני שקרני השמש כבר לא מסנוורות אלא שולחות לעולם אור מוזהב ומהפנט.
שנה חדשה מודדת בגדי חג, והגינה מחייכת לקראת שינויי מזג האויר שכבר רוחשים בה.
זמן התחדשות.
מסיימים עכשיו לפנות מהערוגות את אחרוני ירקות הקיץ, ומחפשים מקום טוב לירקות החורפיים.
המיקום הטוב לערוגת הירקות
ירקות אפשר לגדל בפינות שונות של הגינה, ואפשר גם להקצות מקום מיוחד עבור גן הירק. ישנם כמה כללי-אצבע שחשוב לכם לדעת, ואיתם כבר תחפשו את המקום הנכון לכם ולגינתכם:
- שמש כמה שיותר. במקומות שקצת פחות חשופים לשמש, אפשר לשתול את החסות, העירית, הרוקט, הפטרוזיליה, והכוסברה.
- רוח כמה שפחות. חפשו מיקום מוגן ככל האפשר, ושיתלו עם כיוון הרוח ולא בניצב לה.
- שימו לב לשנות מיקומי שתילה של העונות הקודמות. במקום ששתלנו כרובית נשתול השנה אפונות.
- במיקום נגיש ונוח לטיפול השוטף שלנו ולקטיף התוצרת.
- ולנקודה הרגישה לכל מי שחיות הבר השונות אוהבות את החצר שלו… במיקום מוגן או מגודר.
הכנת החלקה
גם את הערוגות עצמן ניתן לבנות בגדלים שונים, בצורות שונות, ובשיטות שונות.
- אדמה פוריה – אדמה מושקית שמניבה ירקות, פרחים, ועשבים שונים היא אדמה שיש בה חיים ומתקיימת בה פעילות ביולוגית מאוזנת. גם כאן, בחילופי העונות ננצל את ההזדמנות להוסיף לה קומפוסט ולהעשיר אותה. אלא שאדמה שעמדה במשך הקיץ חשופה ויבשה, זקוקה לעבודה רצינית יותר של הכנת השטח. נחשב קומפוסט לפי כמות של שק 25/30 ל' למ"ר.
- תיחוח – האדמה צריכה להיות מאווררת, פריכה ונוחה להתפתחות והסתעפות של מערכת השורשים.
- כאן, ניתן לבחור בין עידור ותיחוח אקטיבי בעומק של לפחות 30 ס"מ עד לגובה אדמת הגן, לבין בניית ערוגות מוגבהות בהן מוסיפים אדמת שתילה בתוך מסגרות שמכינים מקרשים, מאבן, מבלוקים, או מכל חומר שהוא. אפשר גם לערום גבעה לא בתוך מסגרות כמו בשיטת השכבות של ערוגות הפרמהקלצ'ר.
- ניקוז – חשוב מאד. שותלים עם כיוון המדרון, וסביב הערוגה דואגים לתעלות ניקוז.
- חיפוי קרקע. מחפים בכל חומר שתבחרו כדי למנוע איטום שכבת הקרקע העליונה, לשמור על טמפ. קרקע נוחה, וכדי להגביל התפתחות עשבייה.
המבחר שלכם
- בהתאם לתפריט שתרצו לראות על שולחן האוכל שלכם.
- תשאפו למגוון גדול ככל האפשר. זהו כלל חשוב אצלי. טוב לבריאות של האדמה, של הצמחים ושלנו.
- בהתאם לגודל החלקות שעומד לרשותכם. ארטישוק ברוקולי ולפת לא נועדו לחלקות הקטנות.
- אל רשימת הירקות הוסיפו גם צמחי תבלין חורפיים שעדיין חסרים בגינה כמו מרווה זעתר אורגנו פיגם גרניום לימוני וזוטא. וכן גם זרעים של פרחי-עונה כמו צפרני חתול, אפונה ריחנית וכובע הנזיר. אלה ואלה תורמים גם לבריאות הגן.
- שתילים אורגניים כמובן. בריאים, מקומיים, ונקיים מחומרים כימיים ומהנדוס גנטי.
חגיגת השתילה
בודקים נתונים של הצמחים שבחרתם, ומכינים תכנית שתילה:
- צמחים חברים – גם הצמחים מעדיפים לחיות בקהילות שמשפיעות עליהם לטובה… לצמחים השונים השפעות הדדיות על מנגנונים שונים של הזנה, ריבוי, עמידות למחלות, דחיית מזיקים, קשירת חנקן בקרקע. שתילה של צמחים חברים באותה ערוגה, והפרדה בין צמחים שאינם חברים – תשפיע לטובה על המערכת האקולוגית בערוגה, על בריאות הצמחים ועל שפע התוצרת.
- בהתאם לגודל הצמחים, נוכל לקבוע את מרווחי השתילה. נבחר צנרת טפטוף של 30 או 50 (מרווח בין הטפטפות) ונפרוש את הצינורות בהתאם לגודל הסופי (מרווח בין השורות).
- מיקום לפי שיקולים נוספים, כמו גובה השתילים, הצורך בהגנה מרוח, הצורך בחשיפה לשמש, כמות ההשקייה הנדרשת, השימוש האדריכלי בגינה, הנגישות בהתאם לתדירות הקטיף, וכו'.
- כדי להרוויח אספקה שוטפת של ירקות הביתה, שותלים בכמה מחזורים, חודשיים או עדיף שבועיים, החל מאמצע ספטמבר ועד הפסקה בשיא החורף.
הטיפול השוטף והקטיף
הטיפול השוטף יהפוך לשגרת הפנאי המשמחת שלכם: קילטורים עדינים של עשבייה בין השתילים, הרחקת מזיקים אם יש, השקייה בעצירת הגשמים, והכי כיף – הקטיף היומיומי.
לעומת ציפייה ממושכת להתפתחות הכרוביים, שורש הסלק, או אפילו הגזר והצנוניות, הרי שעשבי המאכל שבין ירקות החורף כמו המנגולד, עלי הסלק, הרוקט – יעשירו את קערות הסלט שלכם ביומיום. גם את עלי החסות ניתן לנשנש כל הזמן ולא לחכות לראש חסה גדול ומושלם. כמוהם, גם עשבי התיבול כמו השמיר, הסלרי והפטרוזיליות שמאפשרים אספקה שוטפת לסירי המרקים והתבשילים. את תרמילי האפונות קוטפים כשיש קצת זמן לקילוף בצוותא. או סתם כשיוצאים לגינה.
בשנה הבאה, תהיה בכם הוקרת תודה גם לאדמה וגם לכם 🙂
מאחלת לכם שנה נפלאה עם הרבה ויטמינים, מינרלים, טעמים ובריאות.