גינות הוותיקים של מנוף – מוכנות לאביב
"אם חפצך בשמחה בת מספר שעות – שתה בקבוק יין.
… אם חפצך בשמחה שתארך כל ימי חייך – היעשה גנן."
בספרו הראשון מצטט הגנן הותיק ולטר פרנקל משל סיני עתיק ששתי שורות ממנו הבאתי כאן… על השורה האחרונה אני יכולה לחתום – גינון ושמחה אמיתית אכן כרוכים זה בזה.
בשבת אביבית אחת, יצאה לה קהילת מנוף, עם מעדרים, מזמרות, מריצות, קומפוסט, שתילים, והמון חיוכים – אל הגינות של וותיקי הישוב.
לוותיקי מנוף, שמורה זכות גדולה בכל הקשור בגינון, בטיפוח ובעיצוב הישוב, חיצוני ופנימי כאחד. שמורה להם גם זכות גדולה בכל הקשור לעשייה, לנתינה ולהתנדבות. כך שהרעיון להקדיש את יום המעשים הטובים לטובת הגינות של הוותיקים – סיפק לכולנו הזדמנות מצוינת ודרך נפלאה לומר להם – תודה.
כמה שבועות קודם, גוייסנו למשימה, 6 מגנני הישוב. עשינו סיורים, בדקנו צרכים, נפגשנו עם החברים והגינות שלהם, שרטטנו סקיצות, ערכנו רשימות צמחיה, ציוד וכוח-אדם נדרש, והכנו תכניות עבודה.
בשבת בבוקר נהרו אל המרכז ילדים, הורים, נוער, צעירים ומבוגרים. אוספים ציוד, כפפות עבודה, ומתחלקים לקבוצות. הגננים מובילים לגינות, נותנים כמה הסברים מקצועיים, וכולם כבר מזמן עם שרוולים מופשלים – מסתערים אל העבודה.
גוזמים שיחים, מדללים גושי צמחיה עבותים, מעשבים ומפנים כיסי שתילה במסלעה, מנסרים, מכסחים או מחרמשים, ומפנים לערימת הגזם הקרובה, מתחחים, מכינים בורות שתילה במעדר או בכף שתילה, מטייבים בקומפוסט, ושותלים שתילים רעננים. סוחבים אבני מדרך ויוצרים שביל, מארגנים שולחן עגול ומסביבו שרפרפים, והנה גם נוצרה לה פינת ישיבה חדשה. בין השיחים כולנו מקיפים בחדווה צב קטן וחמוד עד מאד שמסמל עבורנו את הגינה המתחדשת. לסיום, מציירים וצובעים חלוקי נחל ומשאירים אותם כמתנות קטנות בגינה שטופחה לה כאן היום.
ועומדת לה הגינה, שקיבלה השקייה טובה לסיום, מעוצבת ונקיה מחדש, והיא זוקפת קומה, מרגישה שוב גאה, יודעת שהנה היא שוב תהיה מסוגלת להעניק בין ערוגותיה – רגעים של שלווה ומרגוע, והיא כולה עכשיו חיוכים ומחמדים.
אנחנו מקפלים את צינור ההשקייה, מחזירים את המריצה למקומה, מתחבקים עם המארחים, ומביטים אל הגינה.
היא מחייכת אלינו ואנחנו מחייכים אליה.
וככה, עם החיוך הזה של הלב – אנחנו עולים בחזרה למרכז, להתכנסות משותפת של שתיה ועוגות שהכינו כל שאר הוותיקים, כתודה נרגשת מצידם.
הכנת גינות הוותיקים לאביב – היתה בחירה מוצלחת עבור הפרויקט הפותח שאיתו נכנסה גם מנוף למסורת של "יום המעשים הטובים"- יום, שנועד להוקיר תודה לעשייה של טוב. סטארט-אפ ישראלי, שהגתה שרי אריסון לפני כעשור, ושמקיף כבר יותר מ 90 מדינות ברחבי העולם.
ישבה ועדת קהילה יחד עם ועדת תרבות, וכשחשבו איך לשמח – כנראה עלתה בהם אותה תובנה עצמה עם אותה חכמה סינית עתיקה… שמחה ארוכת-חיים ומאריכת-חיים היא השמחה של היוצאים לעבודת הגינה, שמחה של נתינה, גם שמחה של קבלה. שמחת הגננים.
הכתבה פורסמה בגליון מאי 2017 של המגזין 'ברוח גלילית'