ח…חמים בקיץ…
מי הם שחקני המפתח של הקיץ – בגינה?
לפרוח באביב – זאת לא חכמה גדולה…
בקיץ המצב כבר קצת שונה. היום הארוך ועוצמת הקרינה הם אמנם אלה שנותנים לצמחים את השראת הפריחה, אלא שאנרגיית האור גם באה יחד עם אנרגיית החום, וזה לא מאד פשוט עבור כולם.
לנו ולצמחים מחכה עכשיו תקופה ארוכה וחמה.
אנחנו מקפידים על השקייה, מחפים את הקרקע, שותלים במקומות הנכונים, לפי תנאי האור הדרושים, לפי קבוצת ההשקייה המתאימה, ליד הצמחים הנכונים, גוזמים, מאווררים את האדמה, מדללים פירות, ומייצרים פינות עם מיקרואקלים נוח יותר.
והם, התפקיד שלהם עבורנו נעשה חשוב עכשיו עוד הרבה יותר – להם יש את היכולת המופלאה להפיג את החום, להצל, לקרר, להרגיע, ולשמח.
אז בואו נפרגן לצמחים החשובים של הקיץ. אלה שיעשו לנו את הקיץ כיפי יותר, ושבזכותם נצא הרבה החוצה.
מיהם הצמחים "החמים" של הקיץ, ששווה לנו במיוחד לאמץ אלינו ואל הגינה שלנו?
צבעים…
בימים שבהם השמש מייבשת וגורמת לכל הצבעים לאבד רעננות ולהיות דהויים, העין והלב מחפשים צבעים כהים, חיוניים, שופעים. לכן נתחיל עם הצבעים. נחפש את הצמחים שפורחים בקיץ. הראשונים הם אלה שבאו הנה במיוחד כדי לצמוח מהר, לפרוח בקיץ, ולהפרד בסופו – פרחי הקיץ העונתיים. כמו הטגטס, הוינקות והציניות הנמוכות, הגומפרנה הבינונית, והדליות והחמניות הגבוהות. נחפש עבורם רק כמה פינות קטנות בין צמחי הגן, והם יאירו לנו משם, יגוונו, ויוסיפו חיוך.
פה ושם יפרחו גם כמה שיחים גדולים כמו הסולנום עם הסגול המרגיע, הבוגנוילאה השופעת, או הוורדים בשלל הצבעים.
לפורחי הקיץ הרב-שנתיים, ניתן מקום נרחב יותר בגינה, ולו רק מעצם העובדה שבקיץ אנחנו נמצאים כאן הרבה יותר מבכל עונה אחרת. המרגרטות, הרודבקיה, והגאורה הגבוהות, או צמחי הכיסוי הפורחים כמו הויטדיניה, החבלבל, הגזניות והסיגליות.
אחר-כך, נמשיך לבדוק אם עדיין חסר לנו צבע, ונלך גם אל הצמחים הותיקים הישנים והטובים – הלנטנות, הפנטסים, והטוב מכולם – הגרניום.
ירקות ותבלינים…
הצמחים יודעים לעבוד לנו על כל החושים, ובשלב הזה אנחנו מעשירים את החוויות של הגינה בטעמים וריחות.
נמשיך אם כן לשתול מחזורים נוספים של ירקות הקיץ, בהתאם לסלט ולתבשילים שאנחנו אוהבים על השולחן שלנו.
ונמשיך לטפח כמובן את עשבי המאכל ועשבי התיבול למיניהם, ואת צמחי התה הקיציים.
אני אהבתי בשל תפוח…
מקום של כבוד מיוחד יקבלו הצמחים שבין היתר, גם מזכים אותנו בפירות טעימים.
בגינה הגדולה אלה הם עצי השסק והתות בתחילת הקיץ, התאנה והחרוב שבסופו, ובגינה הקטנה, הם גם כל עצי הפרי הקיציים הנשירים שמיועדים למי שלא נרתע מאורך החיים הקצר שלהם.
סוכת-גפנים תעניק גם ענבים וגם מקום מוצל נפלא, ושיחי פסיפלורה, פיטנגו, או הפטל הקוצני יתמקמו במסגרות הגן.
ההר הירוק כל ימות השנה…
שלד הגן הרב-שנתי והירוק, עושה את העבודה. זה מה שאנחנו קודם כל צריכים בגינה – ירוק. בימים חמים אנחנו רוצים את הירוק הירוק הרענן הזה…
בלילות הקיץ החמים….
תענוג גדול במיוחד הם המטפסים הריחניים שמנעימים לנו את ערבי הקיץ בריחותיהם: היסמין, האלמון ההודי. גם שיח הקולוניה.
מתחת לעץ התות בכפר – יושבים ומדברים…
ישנם עצי הנוי שפורחים בקיץ, וזאת תוספת משמחת מאד, כמו האלביציה, הפיטנה והלגסטרמיה, אבל התפקיד החשוב ביותר של העצים בקיץ הוא ללא ספק – ההצללה.
הפינות שאותן אנחנו מחפשים בימי הקיץ יותר מכל, הן אותן פינות צל קרירות. צמרות העצים סוככות מעל, למרגלותינו ריצוף אבן כיפי לרגליים יחפות, פינה של מים, ערסלים, וכדים עם בשמת או בגוניה.